donderdag 6 juli 2023

6 Juli H. Maria Goretti (2003) (full movie) - een 11-jarig meisje dat in 1902 het slachtoffer werd van een lustmoord en in 1950 heilig werd verklaard.


Het opmerkelijke verhaal van Maria Goretti, een 11-jarig meisje dat in 1902 het slachtoffer werd van een lustmoord en in 1950 heilig werd verklaard.

Het korte leven van Maria Goretti (1890-1902) werd getekend door armoede en door de dood van haar vader toen ze amper negen was. Het betekende dat zij voortaan instond voor het huishouden en de zorg voor een baby, terwijl haar moeder en vijf andere broers en zussen als landbouwersknechten werkten. Ze deelden een huis met een andere familie, de Serenelli's.

Op 2 juli 1902 werd Maria aangevallen door een zoon van de familie Serenelli, de 20-jarige Alessandro. Hij wilde haar verkrachten en dreigde haar neer te steken als ze niet toegaf. Maria verzette zich hevig en riep dat ze nog liever stierf dan hem zijn zin te laten doen. Alessandro stak haar 14 keer met een mes. Ze stierf enkele dagen later aan haar verwondingen.

Dader Alessandro Serenelli werd ter dood veroordeeld, een straf die werd omgezet in 30 jaar cel aangezien hij nog geen 21 jaar was. Volgens de rechters was de man ook geestelijk onvolwassen, het gevolg van verwaarlozing in zijn jeugd en misbruik door zijn alcoholverslaafde vader.

Na drie jaar zwijgend in de cel te hebben doorgebracht, kreeg Alessandro het bezoek van de plaatselijke bisschop, Giovanni Blandini. Achteraf schreef hij de bisschop een dankbrief, waarin hij vertelde over een droom die hij had over Maria. In die droom gaf ze hem lelies, die meteen opbrandden in zijn hand.

Na zijn straf te hebben uitgezeten — hij was intussen 50 — bezocht Alessandro de moeder van Maria. Hij vroeg en kreeg vergiffenis van haar. De volgende dag vierden ze samen de eucharistie, naar verluidt zij aan zij.

In 1947 werd Maria Goretti zalig verklaard door paus Pius XII. Daags voor de ceremonie in de Sint-Pietersbasiliek kwam de paus Maria’s moeder, Assunta, groeten en zegenen – de vrouw verloor hierbij het bewustzijn.

Beeld van Maria Goretti in de Sint-Martinuskerk in Visé © Wikimedia / Norbert Schnitzler
Drie jaar later werd Maria door dezelfde paus heilig verklaard. Dit gebeurde in aanwezigheid van moeder Assunta en drie nog levende broers en zussen van Maria. Maar de opvallendste aanwezige bij de heiligverklaring van Maria Goretti was Alessandro, de man die haar had gedood. Alessandro Serenelli was intussen ingetreden als lekenbroeder bij de kapucijnen en werkte in een klooster als tuinier en receptionist. 

Het lichaam van Maria Goretti rust momenteel in de crypte van de Maria Goretti-basiliek in Nettuno, ten zuiden van Rome. Haar feestdag is op 6 juli, ze is patroonheilige van slachtoffers van aanranding, tienermeisjes en vergevingsgezindheid.

Ze wordt meestal voorgesteld als een meisje in boerenkledij of een wit kleed, met een boeket lelies en soms ook een mes in de hand.

Over haar leven zijn verscheidene films en boeken gemaakt, veel scholen en jeugdinstellingen zijn naar haar genoemd.

Bron: Kerknet