donderdag 18 januari 2024

5 Januari - La Verna apertura degli 800 anni delle Stimmate di San Francesco - Opening achtste eeuwfeest van de stigmata van Sint Franciscus


Op vrijdag 5 januari 2024 opende de Franciscaanse Familie officieel het VIII eeuwfeest van de Stigmata van Sint Franciscus, in het heiligdom van La Verna, met een plechtigheid onder he  thema "Van de wonden naar nieuw leven".

De dag begon om 7.00 uur met het officie van de lezingen, gevolgd door de lauden en de Heilige Mis gepresideerd door Br. Massimo Fusarelli, minister-generaal van de minderbroeders. In zijn homilie herinnerde Br. Massimo eraan hoe het mysterie van het kruis het hele leven van Franciscus kenmerkte: "Ik denk graag aan de innerlijke biografie van Franciscus als een reis in concentrische cirkels die hem naar het centrum leidde, namelijk Jezus. We hebben hem zojuist aanschouwd in Greccio met Kerstmis, waar Franciscus met eigen ogen de armoede en ontberingen wilde zien waarin Jezus geboren wilde worden, die arme en nederige weg die hij koos om naar ons toe te komen, om hier in La Verna te komen – en van Greccio naar La Verna is de weg niet bepaald recht, maar innerlijk wel – waar Franciscus werd aangetrokken door het mysterie van de gekruisigde en verrezen Heer,  omdat de Serafijnen (Franciscanen) tegelijkertijd pijn en onuitsprekelijke vreugde manifesteren: het hart van Franciscus' reis is Jezus Christus. Het klinkt zo simpel, maar het eeuwfeest dat we vandaag openen, kan ons eraan herinneren."