zondag 17 december 2023

Zondag Gaudete derde zondag van de Advent Introitus Gaudete in Domino semper.


Deze zondag wordt ook wel Gaudete-zondag genoemd, naar het woord uit de brief van Paulus aan de christenen van Filippi die dan wordt voorgelezen: 'Verheugt u in de Heer te allen tijde.' (Brief aan de Filipppenzen 4:4). De nadruk ligt op de zekerheid en het vertrouwen dat God nabij is.

De 3de kaars van de adventskrans wordt aangestoken. 
De liturgische kleur (van de paramenten (gewaden) is rose, even niet het strengere paars maar iets afgezwakt op weg naar het wit, het Licht van het Kerstfeest.

Brief van Paulus aan de christenen van Filippi (Fil 4, 4-9)
Verheug u in de Heer te allen tijde. Nog eens: verheug u!  Uw vriendelijkheid moet bij alle mensen bekend zijn. De Heer is nabij. Wees onbezorgd. Laat al uw wensen bij God bekend worden in gebed en smeking, en nooit zonder dankzegging.  En de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus. Tenslotte, broeders, houd uw aandacht gevestigd op al wat waar is, al wat edel is, wat rechtvaardig is en rein, beminnelijk en aantrekkelijk, op al wat deugd heet en lof verdient. En breng in praktijk wat u geleerd is en overgeleverd, en wat gij van mij hebt gehoord en gezien. Dan zal de God van vrede met u zijn.