donderdag 5 januari 2017

Spookjongere herontdekt. Vermijd bij schulden de bal rond te spelen!

Nadat in 2014 de spookjongeren waren ontdekt, ontdekt in 2017 de overheid hen opnieuw en kwam vandaag het bericht naar buiten dat de overheid de jacht op hen had ingezet, vergelijk AD heden:

 "De overheid heeft afgesproken dat 'spookjongeren' de komende tijd geholpen moeten worden bij het halen van een diploma of het vinden van een baan. Deze jongeren bevinden zich tot nog toe buiten beeld van de autoriteiten, omdat ze niet op school zitten, geen diploma, baan of uitkering hebben en niet ingeschreven staan als werkzoekende".

Onduidelijk is (althans voor mij) hoe het aantal is gedaald van 200.000 naar 66.000.

Onduidelijk is ook wat Vader Staat gaat doen wanneer een jongere uit de doelgroep is opgespoord.

Een verwijzing ontbreekt voorts naar de oorzaak van het spoken. Die is bekend. De spookjongeren is niet ingeschreven in de GBA omdat crediteuren en hun incassospecialisten naar hen op zoek zijn en omdat zij inwonen bij personen voor wie dat uitkeringsgevolgen krijgt bij inschrijving.

Het is prijzenswaardig dat dit probleem in de aanloop naar de verkiezingen weer even wordt benoemd, maar het zou geloofwaardiger zijn, wanneer concreet werd aangegeven wat er wordt gedaan om de betrokken jongeren te helpen (inclusief effectieve schuldhulp en niet het de bal improductief rondspelen dat niet alleen voor het Nederlandse voetbal maar ook voor de schuldhulp al zo lang kenmerkend is geworden waarbij de debiteur niet wordt geholpen maar steeds verder gefrustreerd raakt).

Kamervragen?