zondag 16 augustus 2015

Gaan blauwe enveloppen ook bij problematische debiteuren dezelfde week open, of in de schoenendoos?

"Uit onderzoek dat verzekeraar Aegon heeft laten doen, blijkt dat 93 procent van de Nederlanders de post van de Belastingdienst meestal binnen een week leest.
Zolang het maar gaat om dit soort dringende en actuele financiële kwesties, zijn zelfs jongeren geïnteresseerd in geldzaken" (Parool).
Het onderzoek van Aegon is samengevat  in deze afbeelding:

1:5 Nederlanders maakt zich zorgen over de financiële situatie.

16% gaat liever naar de tandarts dan werken aan financiele administratie,

36% denkt niet na over het pensioen, 30% niet over de toestand na 10 jaar.

In  het onderzoek beschreven in "Schaarste" wordt beschreven dat wie acuut financiele problemen heeft zo geoccupeerd met geldproblemen moet zijn dat overleven alle aandacht vraagt en het IQ afneemt en de langere termijn geen aandacht krijgt, omdat daar geen aandacht voor over is. De Gelderlander had hierover gisteren een artikel "Met schuld zakt je IQ 13 punten" (via blendle) waarin budgetcoach Komen zegt: "Het IQ van mensen met schuldproblemen gaat gemiddeld met 13 punten omlaag, dat is wetenschappelijk bewezen. Mensen hebben geen ruimte meer in hun hoofd om helder te denken.”

Ik denk dat mensen met schulden brieven van de Belastingdienst wel eens zouden kunnen negeren omdat zij er geen raad mee weten. Berucht is de "schoenendoos" waarin de debiteur alles opbergt omdat hij er geen raad mee weet. Bekend zijn vrijwilligers projecten waarbij debiteuren worden geholpen orde in de chaos te scheppen.

Bekend is ook dat enveloppen van deurwaarders waarop vermeld dat de inhoud belangrijk is niet worden opengemaakt zelfs niet als daarin de ontruiming na huurschuld wordt aangezegd.