donderdag 29 januari 2015

Waarom ik mij verheug op het KEI-congres over "De rechtspraak van morgen"

Vandaag is in Rotterdam het KEI-congres. KEI staat voor Kwaliteit en Innovatie van de rechtspraak.

`Het congres richt zich op de nieuwe gedigitaliseerde rechtsgang waarvoor naar verwachting de wetgeving volgend jaar gereed is. Op het congres maakt u in diverse workshops kennis met de ins and outs van de vernieuwingen in het civiel- en bestuursprocesrecht. Ook komt aan bod hoe de rechter in de toekomst digitaal toezicht gaat houden op curatoren, bewindvoerders en mentoren`

Het is aannemelijk en in een aantal opzichten hoog tijd dat de rechtspraak tegen het licht wordt gehouden van deze tijd waar het werken en werkprocessen betreft. Wanneer een zaak dient op de rol en een processtuk moet worden ingediend, komen koets en paard niet uit de stal, maar moet er wel nog steeds een koerier worden ingeschakeld om niet zelden dikke pakken papier af te leveren. Voor de rechtspraak bestaan e-mail en internet nu als communicatiemiddel nog maar in een beperkt aantal opzichten, Communiceren per e/mail is eerder uitzondering dan regel.

Het nodige is er al veranderd, bijvoorbeeld op de rol zelf waarbij niet meer de instructies via een rolwaarnemer tot de Rechtbank komen en zelfs straf- en bestuursrechtelijke dossiers die digitaal kunnen worden verstrekt en ingezien. Voor de Kantonrechter kan digitaal worden geprocedeerd.
Nog veel meer kan en zal er de komende jaren veranderen en dat is goed,

Digitaal toezicht op curatoren, bewindvoerders en mentoren is niet alleen nuttig maar ook nodig met name bij de boek/bewindvoerders omdat het rechterlijke toezicht veel tijd en aandacht blijkt te vragen in een milieu dat zich recent aan het professionaliseren is en waarbij ook het toezicht op integriteit nodig blijkt.

Toch blijft uiteindelijk de rechterlijke daad een expressie van het `unicuique suum tribuere` - ieder het zijne geven- en dat zal niet veranderen. Dat we dat met zijn allen sneller en hopelijk ook beter gaan doen is een dagelijkse uitdaging. Daarom verheug ik mij op het congres met de merkwaardige naam "KEI"-congres