zondag 16 maart 2014

Eed en tuchtrecht ook voor medewerkers schuldhulp verplicht?

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het kabinet heeft besloten dat alle bankmedewerkers bij hun aanstelling een eed moeten afleggen en onder tuchtrecht moeten vallen, zie deze link

Wat mij betreft zou dit voor alle medewerkers in de wereld van de schuldenproblematiek moeten gelden inclusief vrijwilligers. Wie zich bezig houdt met de financiƫn van anderen moet deskundig zijn en integer.

In Groningen ging recent een onderneming failliet genaamd Bureau Integraal waardoor zeker 100 mensen in problematische schulden werden benadeeld, zie link

Iedereen die hulp zoekt voor problematische schulden of hij daarvoor nu zelf of via derden betaalt ofwel de kosten worden gedekt uit de publieke middelen, heeft er recht op goed geholpen te worden en heeft recht op een adres waar klachten worden onderzocht wanneer iemand meent niet goed te zijn behandeld. Overwogen moet daarom worden of niet dezelfde redenen die worden aangevoerd voor toezicht op bankmedewerkers ook moeten gelden voor personen die zich bezig houden met schuldhulpverlening. Uit de jurisprudentie zijn vele gevallen bekend waarbij personen door de schuld"hulp" van de regen in de drup werden geholpen en de schade alleen maar groter werd.

Op het congres schuldhulpverlening op 25 maart 2014 kunnen de deelnemers zich onder meer buigen over dit vraagstuk, zie deze link.