maandag 17 maart 2014

Beslagregister eindelijk in aantocht!

Uit Metronieuws van vandaag:

Dankzij een nieuw beslagregister worden zij beschermd tegen beslag op hun inkomen hoger dan de wettelijke norm.

 De gerechtsdeurwaarders, verenigd in de KBvG, zijn hard bezig met de ontwikkeling van dit register dat eind dit jaar klaar is, aldus KBvG-directeur Karen Weisfelt. "Alleen gerechtsdeurwaarders kunnen hierin zien welke beslagen gelegd zijn en of het zin heeft nog een extra beslag te leggen. Nu worden beslagen gestapeld, lopen de kosten alleen maar op en dat heeft natuurlijk geen zin."
 Onderzoekers zijn blij met het register, gezien de nog altijd groeiende schuldenproblematiek onder burgers. Een op de zes Nederlanders heeft schulden. Bijna een half miljoen heeft zwaar problematische schulden.

 Erica Schruer, advocaat en deskundige op het gebied van schuldenproblematiek heeft zich samen met andere onderzoekers hard gemaakt voor het register. "Nu weten deurwaarders van elkaar niet hoeveel beslagen er bij iemand liggen. Ook kan afgesproken worden hoeveel terugbetaling geëist mag worden van iemand, en hoe dat onderling verdeeld wordt."

 Het gebeurt volgen sociaal raadsman André Moerman nu vaak dat schuldenaren minder dan 90 procent van de bijstandsnorm, het wettelijke minimum, overhouden. Er wordt nu nog regelmatig te veel gevorderd, stelt Moerman.