vrijdag 15 maart 2013

Wanneer pakt dit kabinet nu eens de zakken vullende banken aan?

Uit het Parool:
"De kosten van banken daalden met ruim 1 procentpunt, terwijl de hypotheekrente met 0,2 procentpunt daalde. Gezinnen met een hypotheek van 250.000 euro zouden daardoor per maand bruto ruim 300 euro te veel"

Dat is voor dit gezin EURO 3.600,00 per jaar uit het vrij besteedbaar inkomen: bijvoorbeeld duurzame concumptiegoederen en vakanties. Het kabinet zou hieraan eenvoudig iets kunnen doen door een rente-plafond vast te stellen.

De banken staan te popelen om zich ook nog eens meester te maken van het geld van pensioenfondsen en verzekeraars waarbij het risico bestaat dat geld bestemd voor oudedagsvoorziening wordt gebruikt om achteraf voor de banken het risico van de door de banken overgefinancierde woningmarkt af te denken.

Banken vullen in een markt waarin de concurrentie inmiddels nagenoeg is verdwenen, grootschalig hun zakken, uiteraard met andermans geld en dat in een periode waarin de economie middels lastverhoging toch al kapot wordt bezuinigd. Geld dat niet vrij kan worden besteed maar door de bank wordt genomen, wordt direct onttrokken aan de mogelijke stimulering van de economie. Het kabinet zou hieraan eenvoudig iets kunnen doen door een rente-plafond vast te stellen.

Hoe langt duurt het voor het kabinet hierop adequate actie onderneemt? Hoe lang laten volksvertegenwoordigers dit gebeuren?