vrijdag 1 maart 2013

VOC Maatwerk met daverende klap failliet - tijd voor een intergemeentelijke pooling?

Detacheerder VOC Maatwerk is failliet. De schuld aan de fiscus zou enkele miljoenen gedragen.

Zeker in de tijd van grote subsidiestromen van SZW beleefde dit bedrijf gouden tijden. Dit ging gepaard met pretenties: het bedrijf was volgens Binnenlands Bestuur "zelfverklaard marktleider in schuldhulpverlening".

Volgens dit bericht in Binnenlands Bestuur was daarbij echterr sprake van handelen dat niet anders kan worden gekwalificeerd dan als joy riding met een onderneming:
"Toch geeft het faillissement aan dat het in de markt voor overheidsleveranciers stilletjes heeft kunnen rotten als een mispel. Want hoewel VOC Maatwerk zich erop beroept zijn gemeentelijke klanten weer ‘kapitein op eigen schip’ te maken, was er op de brug van VOC Maatwerk zelf een machtsstrijd losgebarsten. De vier directeuren kregen in 2011 onderling knallende ruzie. Oprichter Stijn Vos – tegenwoordig CDA-voorzitter in Laren – spande begin 2012 een rechtszaak aan tegen het bedrijf en drie van zijn medebestuurders. In het vonnis is te lezen dat de bestuurders tenminste 2,3 miljoen euro van VOC naar een ander bedrijf hebben gesluisd, de vrijgezellenfeesten (in Denemarken en Mexico) van twee bestuurders op het schuldhulpbedrijf zijn afgewenteld en bestuurder Ole van der Straaten (die ooit topman was van supermarktconcern Laurus) ‘regelmatig contanten heeft opgenomen met de creditcard van VOC’, zonder specificatie van de uitgaven".

Dit is weer geen reclame voor het particulier initiatief in de schuldhulp en ook niet voor de kwaliteitscontrole van gemeenten die personeel van een dergelijk bedrijf inhuren. Zou het geen tijd zijn na te denken over intergemeentelijke pooling in combinatie met een eigen opleidingsinstituut met salarissen voor bestuurders onder de Balkenendenorm? De bestuurders van VOC Maatwerk hebben hun zakken gevuld met publiek geld en vervolgens belastingschade veroorzaakt in het publieke domein - hoog tijd om de mogelijkheid voor een actie uit persoonlijke aansprakelijkheid te onderzoeken. Kun je dan trouwens actief blijven binnen het CDA? Wordt daar aan integriteitsonderzoek gedaan?