maandag 18 februari 2013

Kom naar het jubileumcongres Schuldhulpverlening met observatrix-korting – 1

Op 21 maart aanstaande wordt in Maarssen voor de 20ste keer het actualiteitencongres Schuldhulpverlening gehouden. Ik zal voor de 20ste keer de openingsrede houden die wordt voorafgegaan door een terugblik op de congressen en de tumultueuze ontwikkelingen die zich in die periode hebben voorgedaan op het terrein van de schuldenproblematiek en de schuldhulpverlening. Nadja Jungmann komt die dag iets later maar zal zeker in haar rede ook vanuit haar eigen herinneringen daarbij een terugblik verzorgen op dit congres dat wij wel menen te mogen beschouwen als "ons congres". In een enquete van Elsevier naar de vraag hoe vaak het congres moet worden gehouden lieten veel deelnemers weten maar liefst vier keer per jaar te komen om te worden bijgepraat. 80% komt terug; er is een grote vaste kern Daar zijn wij trots op en daar doen wij ons uiterste best voor: Nadja en ik worden geïnspireerd door zoveel enthousiasme en actieve inbreng van deelnemers bij het programma.

In de periode waarin het congres wordt gehouden, nam de schuldenproblematiek inmiddels de vormen aan van een volksziekte en het einde is nog niet in zicht. De modale debiteur had toen een bijstandsuitkering. Eigen woningbezitters waren geen aanvragers. Er was nog geen Wsnp. De schuldhulp stond in de kinderschoenen. De incasso was nog niet in vergaande mate gestructureerd en aangescherpt . Zelfs werd toen nog de beslagvrije voet gerespecteerd door de wetgevers en de crediteuren.

Ik zal tot aan het congres iedere dag een element van het congres en zijn bewogen geschiedenis belichten. Aan de categorie "schuldenproblematiek" wordt het label "jubileumcongres" toegevoegd om het zoeken te vergemakkelijken.

Lezers van dit weblog kunnen zich met korting (€ 399 in plaats van € 499 ex BTW) inschrijven, zie deze link