woensdag 6 februari 2013

Discriminatie van slachtoffers van ander dan kerkelijk misbruik?


Van de website van de NOS:
"Letselschade-advocatenvereniging ASP wil dat schadevergoedingen niet meetellen bij een vermogenstoets voor de AWBZ. Sinds 1 januari moeten gehandicapten die in een instelling wonen en een eigen vermogen hebben flink meer betalen. Een verhoging van 760 euro per maand naar 1800 euro is niet ongewoon.
Volgens ASP is de nieuwe toets niet eerlijk als het eigen vermogen is ontstaan door een schadevergoeding, want die is bedoeld om een geleden schade te compenseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die gehandicapt zijn geraakt na een verkeersongeval.
Een soortgelijke uitzonderingspositie is volgens de vereniging ook geregeld voor schadevergoedingen die te maken hebben met kerkelijk misbruik: die vergoedingen worden niet meegeteld bij de vermogenstoets voor een bijstandsuitkering".
Het lijkt mij dat slachtoffers van ander dan kerkelijk seksueel misbruik hiermee  een reden hebben om direct een proefprocedure en kamervragen uit te lokken. Wie heeft deze vrijstelling bedacht en waarom? Is dit weer een trouvaille van de door de Nederlandse bisschoppen benoemde bijkluskampioen staatsraad Deetman.