zaterdag 12 januari 2013

Bankier Buiter moet zich schamen om de overheid als schuldige aan te wijzen

Uit Elsevier:

"Dalende huizenprijzen en de slechte economie kunnen banken dwingen om hypotheekschulden af te schrijven. De afschrijvingen zullen zich voordoen als huizenprijzen nog eens met 20 procent dalen of de recessie nog een jaar doorzet.
Dat zegt hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup Willem Buiter in een interview met Het Financieele Dagblad.

Buiter wijst erop dat al 800.000 huishoudens kampen met een schuld die hoger is dan de waarde van hun huis. 'Als de prijzen nog eens 20 procent dalen, zijn dat er een miljoen.'

De econoom verwijt de huidige problemen op de huizenmarkt aan het overheidsbeleid van de afgelopen decennia. Nederlanders werden verleid zich 'vol te stoppen' met schulden door de ruime mogelijkheden voor belastingaftrek.

Economen van ING verwachten dat in 2013 een kwart van alle Nederlandse huishoudens met een hypotheek 'onder water' zullen staan.

'Het is crimineel, zeker bij hypotheken voor huishoudens. Want die zijn in veel gevallen juist voor mensen die bij wijze van spreken net hun tien vingers kunnen tellen,' zegt Buiter.

Het zou volgens Buiter goed zijn voor de economie als te hoge schulden worden kwijtgescholden. Kwijtschelding kan eventueel gebeuren door banken een aandeel in een huis te geven, aldus de econoom.

Commentaar:
Buiter meent dus dat de overwaardering van de woningen de schuld is van de overheid, maar wie hebben al die mensen die net "met hun tien vingers konden tellen" ondanks de zorgplicht niet gewaarschuwd dat woningprijzen niet eeuwig blijven stijgen en wie hebben daarmee hun zakken gevuld: de banken. Die zo intelligent waren dat zij hun vingers niet nodig hadden om te tellen, terwijl zij wel met financiele joyriding zichzelf in de problemen werkten waar zij door de overheid met geld van de belastingbetaler weer uitgetrokken moesten worden.

Ik bereid momenteel een voordracht voor de LOSR voor over banken en de schuldenproblematiek. Dit interview zal daarbij zeker aan de orde komen!