maandag 3 december 2012

"Zelfmoord om hypotheek"

Uit HP/De Tijd:

"We zijn een huis aan het kopen en nu weet ik dus ineens allerlei dingen over huizen kopen die ik tot nu toe niet wist (overigens is dit een onofficiƫle column over hypotheken, voor serieus hypotheek nieuws kunt u beter Dr. Doom lezen). Ik weet nu onder andere dat sommige mensen zelfmoord plegen als ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen.
Juist dat effect dat zo’n lening op menselijk gedrag en geluk heeft vind ik interessant. In juni van dit jaar kwam een man in het nieuws die zelfmoord had gepleegd voor de deur van de Rabobank omdat hij een bizar hoge hypotheek had gekregen met een laag inkomen, achter liep met betalen en geen uitweg meer zag.
Het was een raar verhaal, volgens nieuwsberichten zou de man met een inkomen op bijstandsniveau een hypotheek van zes ton hebben gekregen. Als je ‘hypotheek’ en ‘zelfmoord’ intypt bij Google, krijg je nog een verhaal van een vrouw in Noord-Spanje die omwille van een schuld van de bank zichzelf van het leven beroofde precies op het moment dat de deurwaarders op de stoep stonden.

in 2012 drie mensen van de Rabobank gesprongen
Maar, weet ik nu: het zijn er meer. Alleen zelfmoorden komen niet zo snel in het nieuws, omdat het mensen maar op verkeerde benen zou zetten (want zelfmoord schijnt besmettelijk te zijn). Cijfers over zelfmoorden vinden is daarom niet gemakkelijk. In ieder geval zijn er, weet ik van onze hypotheekadviseur, dit jaar in Nederland tenminste drie gevallen bekend van mensen die van een filiaal van de Rabobank"

Naschrift:
Als een debiteur van de Rabobank zelfmoord pleegt, maakt de Rabobank alleen bekend dat zij haar personeel goed heeft opgevangen. Banken hebben het liefst geen pottenkijkers als zij bezig zijn een debiteur te slachten. In de media laten zij weten dat iedereen "netjes betaalt". Alleen uit de BKR- hypotheekbarometer wordt duidelijk hoe groot het probleem is, terwijl daarin niet wordt meegenomen de latenties op de huizen die onder water staan zonder betalingsachterstand.