vrijdag 21 december 2012

Iets minder wanbetalers zorgverzekering


"Het aantal Nederlanders dat hun zorgverzekering niet betaalt, is licht aan het dalen. Dat aantal nam de afgelopen jaren juist fors toe. Aan het begin van het jaar waren er nog 305.000 wanbetalers in de zorg, dat is afgenomen tot 295.000.
Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Iemand wordt als wanbetaler bestempeld als hij langer dan zes maanden geen premie heeft betaald.
Hoewel sprake is van een daling is het CVZ nog niet tevreden. Het gaat het college niet snel genoeg, laat een woordvoerder weten. Vorig jaar was nog sprake van een stijging van het aantal wanbetalers.

In 2010 waren er nog 267.000 Nederlanders die hun premie langer dan zes maanden niet hadden betaald en eind vorig jaar waren dat er 300.000.

Uit onderzoek blijkt dat vooral mensen met een bijstandsuitkering hun zorgpremie niet betalen. In 2010 betaalde al 9,2 procent van alle bijstandontvangers de premie ruim een half jaar niet, vorig jaar was dat 10,8 procent"