vrijdag 28 december 2012

Kabinet slaat door in begrenzing mogelijkheid hypotheken

De NOS meldt:

"Het kabinet moet heroverwegen of het de maximale waarde van een hypotheek wil beperken tot 100 procent van de waarde van de woning. Dat vindt de Raad van State.

De maximale hypotheeksom is nu 106% van de waarde van een woning. Het kabinet wil met de maatregel voorkomen dat huizenkopers te veel schuld maken.

In een advies aan het kabinet schrijft de RvS dat de overheid al op andere manieren invloed op de hypotheekmarkt uitoefent, onder meer door beperking van de hypotheekrenteaftrek en invoering van de Nationale Hypotheekgarantie. Ook bestaat er een gedragscode hypotheken".

Naschrift:
Gevolg van de over-acting van het kabinet is dat de woningmarkt tot in lengte van jaren bevroren blijft en tienduizenden mensen in de schulden komen omdat de woningwaarde lager dan de hypotheek komt te liggen. Zeer velen denken hierover na en hebben onderbouwde meningen. Ik vraag mij af of het kabinet dergelijke denkprocessen doormaakt, of dat daar voornamelijk schaterend kwartet wordt gespeeld met stokpaardjes. "Mag ik van jou de rente-aftrek, dan krijg jij van mij de nivellering".