donderdag 27 december 2012

Hoog tijd dat de banken en Zalm voorop een octaafje lager zingen!

Minister Zalm, die in zijn DSB-tijd de ene bagger-hypotheek na de andere verkocht en daarbij het dubieuze instrument van de looncessie gebruikte om geen voorzieningen voor dubieuze debiteuren te treffen, legt ons nu uit dat de hypotheekrente niet omlaag kan, zie de Volkskrant. Daarmee wordt de woningmarkt verder op slot gehouden. Banken echter kunnen gratis geld ophalen bij de ECB, daarom krijgen spaarders nauwelijks rente op hun zuurverdiende spaargeld. Zie link.

Zalm legt ook nog even uit dat er geen krediet komt wanneer de regeringen niet een beetje liever voor banken worden en de toezichtregels niet versoepelen. "Het komt ook door het overheidsbeleid, stelt Zalm die daarbij wijst op de bankbelasting. 'Je moet niet raar opkijken dat als je banken het leven moeilijker maakt, dat ook gevolgen heeft voor de kredietverlening".
Alsof niet de recessie voor een groot gedeelte is veroorzaakt door banken die joy riding pleegden met andermans geld en vervolgens met kapitalen overeind moesten worden gehouden en dan ook nog nu een grote  mond opzetten?

Het lijkt mij hoog tijd dat de banken in het algemeen enn ex-minister Zalm in het bijzonder een octaafje lager gaan zingen. 

Stimulering van de concurrentie op de hypotheekmarkt zou  zeer gewenst zijn maar is vermoedelijk bij dit kabinet niet te verwachten.