vrijdag 21 december 2012

Hoe meer mensen je uitsluit, hoe goedkoper je schuldhulp!

Van dichtbij.nl - Rotterdam Centrum-Noord:

"Het is asociaal om mensen schuldhulpverlening te weigeren als zij al eens eerder in de problemen zijn gekomen. Dat vindt GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali. Ook de motivatie van mensen en de kans op succes mogen geen rol spelen bij de beoordeling van hulpvragen.

Het Rotterdamse stadsbestuur wil mensen uitsluiten van schuldhulp als ze eerder in de financiĆ«le problemen zijn gekomen. ‘Dit is een kunstmatige manier om het aantal mensen in de schuldhulpverlening omlaag te krijgen en een bezuiniging in te boeken’, zegt El Ouali. ‘Maar zeker Rotterdammers met psychosociale problemen en een laag inkomen kunnen opnieuw in de schulden komen. De coalitiepartijen zeggen keihard tegen hen: 'pech gehad'.’

Wethouder Florijn wil niet alleen Rotterdammers uitsluiten als zij eerdere schulden hebben gemaakt, maar ook als zij zich bijvoorbeeld niet goed hebben gedragen of verwijtbaarheid in de problemen zijn gekomen. El Ouali wil de subjectieve beoordelingscriteria als ‘motivatie’ en ‘recidive‘ schrappen. ‘Steeds vaker raken mensen buiten hun schuld in de schulden. Denk aan ontslag, overlijden, scheiding of andere gebeurtenissen in je leven waardoor je onverwacht in de armoede kan belanden. Onder de huidige economische omstandigheden loopt echt iedereen het risico om vroeg of laat in de financiĆ«le problemen te komen. Daar moeten we de ogen niet voor sluiten".