woensdag 21 november 2012

Zomaar een verhaal van een debiteur in schuldproblemen

Zomaar een verhaal uit het Leidsch Dagblad:

"Pas als De Leth na beëindiging van het contract dreigt de in zijn ogen falende dienstverlening in de krant aan de kaak te stellen, gebeurt er wat. De Schuldhulpverlening Plangroep, die zijn dossier van ISDR overnam, nodigt hem uit voor een gesprek. Maar nu moet De Leth passen omdat hij herstelt van een oogoperatie. Intussen heeft hij thuis wel tijd om de ombudsman bij te praten.

De Leth aanvaardt op mijn aanraden de uitnodiging van Plangroep om zijn problemen te bespreken in het Alphense stadhuis. De ombudsman mag mee. Ook Plangroep is met twee personen aanwezig: consulent Pim Plasmans en landelijk manager Annemiek Swart.

In deze setting neemt de schuldhulpinstantie de klachten van De Leth, door ziekte aangewezen op een scootmobiel, serieus. Doordat Plangroep pas dit jaar zijn dossier kreeg, weet zij niet wat er eerder is misgegaan. ,,Dat u geen antwoord krijgt op uw e-mails is niet onze werkwijze’’, zegt Swart. ,,Er is iets misgegaan. We waren niet ’proactief’ genoeg.’’

Door de gebrekkige communicatie raakte De Leth het zicht op finale kwijting kwijt. In plaats daarvan stond de deurwaarder bij hem op de stoep vanwege een verkeersboete van 160 euro die inmiddels een veelvoud daarvan bedraagt. Plangroep trekt zich deze kwestie aan. Als Plasmans de verhoging die door de beslaglegging is ontstaan (257 euro) voor zijn rekening neemt, slaakt De Leth een zucht van verlichting. Verder belooft het Plangroep-duo hem nazorg. Dat verkleint de kans dat hij weer in financiële problemen komt. Ook zegt Plangroep toe de ’ruis’ uit de ISDR-tijd te onderzoeken.

Op die mooie woorden volgen helaas weinig daden. Plangroep goochelt met cijfers. De Leth, die tot de afronding van 50 euro per week moet rondkomen, dreigt meteen schuldeisers op zijn dak te krijgen.

Net als De Leth moet ik concluderen dat Plangroep hem te streng aanpakt. Hoofdverantwoordelijke Joke Riem, hoofd van de Wmo-afdeling van de gemeente Alphen aan den Rijn, ziet dat uiteindelijk ook in. Door haar klemmende beroep op Kaag en Braassem (waarvoor ISDR werkte) rolt er alsnog een extra tegemoetkoming van 776,57 euro uit de bus.

Daarmee kan De Leth verder. Door de met moeite verkregen betalingen van Plangroep staat hij er financieel gezien beter voor dan 3 jaar terug".