zondag 4 november 2012

Huizenmarkt gedurende Rutte 2 dieper in coma

Uit de Volkskrant:

"In het nieuwe jaar zien NHG-klanten zich dus geconfronteerd met een groot financieel dilemma als zij besluiten te verhuizen. Nog afgezien van de hogere maandlasten van een annuïteitenhypotheek, waarbij de hypotheek vanaf dag 1 binnen dertig jaar volledig wordt afgelost, is het tussentijds stoppen van een spaarhypotheek in veel gevallen nadelig. Pas in de laatste jaren zou het rendement in zo'n spaarpolis echt oplopen, de
De huizenkoper kan er wel voor kiezen een oude spaarhypotheek zonder NHG mee te nemen. Maar dan moet hij een hogere rente betalen. Bovendien loopt hij het risico op restschuld als hij door scheiding of baanverlies wordt gedwongen zijn huis te verkopen".

In de Woningmonitor van de ABN AMRO wordt een prijsdaling op de woningmarkt verwacht van 8%. Deze schatting lijkt mij aan de lage kant aangezien daarin niet is verwerkt de commotie die is veroorzaakt door de plannen van Rutte 2 die tot gevolg zullen hebben dat iedereen nog meer gaat sparen en er niet over piekert verlies te nemen aangezien dat niet meer zal kunnen worden terugverdiend in verband met gestegen lasten (geen kostenbesparingen aan de zijde van de overheid).

Afgaand op wat ik de afgelopen dagen heb gehoord is de daling van de zetelprognose van Maurice de Hond die gisteren bekend werd, nog aan de zeer lage kant, aangezien Rutte erin is geslaagd in enkele dagen het vertrouwen in de VVD tot een dieptepunt te brengen dat niet kan worden hersteld met nieuwe vaagheden en nog meer hol gelach.