dinsdag 20 november 2012

Consument houdt hand op de knip

Van RTL :

"Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar het vertrouwen van consumenten in de economie blijkt dat mensen sinds 1986, toen de meting begon, nog nooit zo vreesden voor hun eigen situatie als nu.

Het CBS stelt een doorsnee van de Nederlandse samenleving iedere maand de volgende vraag: "Wat verwacht u van de financiƫle situatie van uw huishouden? Zal deze in de komende twaalf maanden beter worden, slechter worden of ongewijzigd blijven?" Vervolgens trekt het bureau het percentage negatieve antwoorden af van het percentage positieve antwoorden. Nooit was dat cijfer zo laag als nu: -32".

Vraag is hoe de geschiedenis zal oordelen over de macro-economische gevolgen van het thans gesloten kwartet- en pim-pam-pet-regeeraccoord dat in ieder geval in mijn observatie op de economie een verlammerd effect heeft aangezien velen vrezen ofwel werkloos te worden ofwel extra afgeknepen te worden door de overheid terwijl evenmin iets gebeurd om de woningmarkt (en de bouw) weer op gang te brengen.

Het verbaast mij dat de coalitiepartners kunnen hebben gemeend door uitruil van politieke stokpaarden een accoord te smeden waarvan met het resultaat het landsbelang gediend zou kunnen zijn waarbij aanvankelijk ook nog eens de inkomensplaatjes onder de tafel werden gehouden en voorzienbaar was en is dat het onderhandelingsresultaat niet door de Eerste Kamer komt. Dit is geen landsbestuur maar joyriding.