woensdag 10 oktober 2012

"Stop de restschuld"

"Na de oprichting van stichting Stop de banken, die strijdt tegen de verhoging van de vaste rente-opslag, bestaat er nu ook het initiatief Stop De Restschuld. Oprichter Sven Hulleman uit Rotterdam wil banken wijzen op hun medeverantwoordelijkheid in het ontstaan van veel restschulden op koopwoningen.

Veel woningen van voornamelijk jonge mensen staan ‘onder water’. Dat betekent dat hun huis minder waard is dan de hypotheek die erop rust. Dat probleem is veroorzaakt door de dalende huizenprijzen, in combinatie met jarenlang ruimhartig uitlenen door banken. De huidige situatie dwingt huizenbezitters, met name die na 2006 hun huis kochten, de vraagprijs naar beneden bij te stellen. Ondertussen kunnen starters deze woningen niet kopen, omdat ze moeilijk een hypotheek kunnen afsluiten. Deze groep mensen zit dus ‘gevangen’ in hun huidige woning. Hulleman vindt het oneerlijk dat consumenten als enige opgezadeld worden met de consequenties van een potentiĆ«le restschuld.

Stop De Restschuld wil dat de rechter zich buigt over deze situatie en met een rechtvaardige oplossing komt. Het is de bedoeling om met een grote groep mensen deze procedure aan te gaan. Voor 1 november wil Hulleman duizend deelnemers hebben verzameld. Maar ook zonder dat aantal stapt Hulleman naar de rechter, omdat ook hij kampt met een dreigende restschuld.

Meer informatie vind je op stopderestschuld.nl"

Zie ook deze link
Kanttekening:
Ik ben benieuwd of deze acties iets oplevert.  Met alle begrip vcor de personen met een restschuld kan het niet zo zijn dat deze worden bevoordeeld ten opzichte van degenen die wel hun spaargeld inzetten om het lek te dichten.

Ontwikkeling van een toetsinfsinstrument of de banken destijds in het kader van de zorgplicht voldoende hebben onderzocht en geinformeerd lijkt mij in ieder geval van belang. Al eerder schreef ik, dat wanneer 1 op de 3 huwelijken door echtscheiding eindigt, banken daarop (hadden) moeten anticiperen bij de berekening van de draagkracht op langere termijn. Nalatigheid te anticperen zou zich bijvoorbeeld kunnen vertalen in een afslag op de restschuld. Een andere optie zou kunnen zijn herfinanciering van de restschuld voor minder dan 100%. Lukt dat allemaal niet dan kan altijd nog worden bezien in hoeverre de Wsnp een oplossing biedt om te voorkomen dat debiteuren levenslang in hun onverkoopbare woning worden opgesloten en uitgebeend.