zaterdag 27 oktober 2012

Debiteuren achtervolgd "tot in de krochten van de hel"

Uit het Parool:

"Debiteuren versus crediteuren: dat is de nieuwe klassenstrijd in het Europa van na de zondvloed. Kijk maar naar het gevecht tussen Noord en Zuid. Naar de poging van staten om via lastenverzwaringen (veel), bezuinigingen (weinig) en hervormingen (nauwelijks) beleggers te paaien. Naar het bancaire dreigement van een kredietstaking om te worden ontzien van nieuwe regulering. Naar het conflict over hypotheekrenteaftrek en rekenrente tussen jong en oud.

Ook in Nederland. Knot wond er zondag in Buitenhof geen doekjes om. De lastenverzwaringen die Rutte II voor ons in petto heeft, zijn uitsluitend bedoeld om beleggers te behagen. De burger wordt geofferd op het altaar van de kredietwaardigheid. Het 'vertrouwen' van de belegger is belangrijker dan dat van de consument. Het belang van de bankier weegt zwaarder dan dat van Jan met de pet.

Landen verschillen in hun bescherming van crediteuren. Zo rust in de VS de hypotheekschuld op het onderpand, niet op de eigenaar. Europa is altijd zeer vriendelijk voor crediteuren geweest. Sinds de zondvloed is het evenwicht echter wel heel erg zoek. Burgers worden tot in de krochten van de hel achtervolgd door overheden die zich als deurwaarder voor het karretje van banken hebben laten spannen. Daarbij gesteund door een economenkaste die kraait dat het huishoudboekje op orde moet, als was de staat een huisvrouw".