dinsdag 16 oktober 2012

Bisschop ontslagen na plegen strafbaar feit

Van Rorate - voor ieder die het aangaat:

"Paus Benedictus XVI heeft maandag het ontslag aanvaard van mgr. Carlos Prada San Miguel (73), bisschop van Duitama-Sogamoso (Colombia), die zich voor Justitie moest verantwoorden wegens kwaadspreken over een priester.

Volgens de H. Stoel bood de bisschop zelf zijn ontslag aan dat door de paus aanvaard werd op basis van artikel 401 paragraaf 2 van het kerkelijk wetboek dat onder meer ontslag voorziet wegens zwaarwichtige redenen. Zoals gewoonlijk heeft de H. Stoel geen bijzonderheden over de zaak bekendgemaakt.

Volgens Colombiaanse media maakte de bisschop het voorwerp uit van een klacht voor het beledigen van een priester van zijn bisdom die hij verboden had nog voor te gaan in een eucharistieviering en de biecht af te nemen "omdat zijn gedrag niet in overeenstemming is met zijn ambt". De bisschop zou aan andere geestelijken gezegd hebben dat de betrokken priester zijn parochie slecht bestuurt en samenleeft met een vrouw waarvan hij kinderen heeft. De priester nam deze aantijgingen niet en stapte naar het gerecht.

De bisschop weigerde voor de rechtbank te verschijnen. Zijn advocaten voerden aan dat de burgerlijke wetgeving niet bevoegd is omdat het om een zuiver canonische kwestie gaat. De rechtbank besloot de zaak nochtans wel te behandelen. Volgens Colombiaanse media riskeert de bisschop een tot drie jaar gevangenisstraf".