zaterdag 1 september 2012

Kardinaal Martini - het is laf om posthuum een grote mond op te zetten

Van de website van de NOS:

"De gisteren overleden kardinaal Carlo Martini heeft in zijn laatste interview gezegd dat de katholieke kerk "200 jaar achterloopt" op de rest van de samenleving. Het gesprek is gepubliceerd in de Italiaanse krant Corriere della Serra.

Het interview met de 85-jarige Martini is begin augustus gehouden. Daarin zegt hij ook: "Onze cultuur is verouderd. De kerk is moe, onze gebedsruimten zijn leeg en onze rituelen en kleding zijn te pompeus."

Martini stelt dat als de katholieke kerk niet wat meer open staat voor de moderne samenleving, bijvoorbeeld in de houding tegenover echtscheidingen, de volgende generaties geen vertrouwen meer zullen hebben in de kerk".

Commentaar:
Het is buitengewoon laf te bepalen dat na je dood de wereld mag weten hoe je afgeeft op een instituut waaraan je levenslang je inkomen en je status hebt ontleend. Zou het tijdstip van publicatie afhankelijk zijn gesteld van het geprognostiseerd passeren van het tourniquetje van Sint Petrus? Dubbel laf!

Martini is van hetzelfde genre als Danneels -zalvende boekjes schrijven en ondertussen stiekempjes afgeven op het instituut waarbij Danneels ook nog eens als een boze kleuter spoorslags vertrok nadat het conclaaf hem niet tot paus had gekozen - hetgeen in ieder geval mag worden aangemerkt als bewijs van de werkzaamheid van de Heilige Geest. Met buigen voor de tijdgeest en de waan van de dag wordt de Kerk niet duurzamer maar marginaler. Kijk maar hoe het de inmiddels verdwenen AMB is vergaan met alle knievallen en buigingen voor de gevoelens en opvattinkjes van de babyboomers. 

De RKK loopt niet 200 jaar achter maar is van alle tijden -en van alle plaatsen. Dat neemt niet weg dat er binnen die Kerk in scharlaken en paars het nodige uitschot rond loopt, waarvan wij mogen bidden dat betrokkenen  nog in dit leven daarvoor de rekening krijgen. Aan mij zal het niet liggen!