vrijdag 13 juli 2012

Nieuwe reeks: De schaamteloze incassopraktijken van het CJIB


"Justitie gaat beslag leggen op de parkiet en het koffiezetapparaat van een gedetineerde die nog een verkeersboete moet betalen.

Aan de poort van de gevangenis in Vught meldde zich vorige week een gerechtsdeurwaarder met een dwangbevel aan de gedetineerde, Paul van der A. Die had nog een boete openstaan van 288 euro wegens te hard rijden. Het bedrag is opgelopen tot 479,26 euro. Betaalt de 40-jarige gedetineerde niet, dan laat het Centraal Justitieel Incassobureau beslag leggen op zijn bezittingen, die worden verkocht".


Naschrift:
Toenemend hoor ik klachten over de incassopraktijken van het CJIB dat net niet over lijken gaat maar verder meent dat alles geoorloofd is. Ondertussen wordt gehuicheld over onderscheid maken tussen "niet willers" en "niet kunners"

Regel 1: We maken onderscheid tussen "niet willers" en "niet kunners"
Regel 2: "Niet kunners" bestaan niet

In hoger genoemd voorbeeld wordt duidelijk dat voor het CJIB vrijgestelde inboedel niet bestaat en dat kosten en baten geen rol spelen bij incassomaatregelen die worden ingezet om de debiteur extra onder druk te zetten. Is de volgende fase dat beslag wordt gelegd op de minderjarige kinderen en als losgeld betaling van de boete van het CJIB te eisen.

En Vader Staat - laat het CJIB zijn gang gaan en strijkt de centen op. Wat Paritas Passe, niks Paritas Passe. Wij zijn de staat en daarom mogen wij alles!

Wie meer voorbeelden heeft wordt uitgenodigd die aan mij door te geven, waarna een zwartboek kan worden aangeboden aan de Minister van Justitie.