vrijdag 29 juni 2012

RKKnipsel: "Zwijgen bisdom onaanvaardbaar"

"Het bisdom Roermond heeft ook naar de maatstaven van de jaren vijftig 'onaanvaardbaar' gehandeld door 37 verdachte overlijdensgevallen bij instelling Sint Joseph in Heel te verzwijgen. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM).

Eind jaren vijftig werden vicaris-generaal Van Odijk en rector Tillemans al door de Arbeidsinspectie gewezen op de overlijdens. Ze besloten na een beperkt intern onderzoek de zaak te laten rusten. Het bisdom zei donderdag het te betreuren dat destijds geen aangifte is gedaan en noemt het uitblijven van aangifte 'onverklaarbaar'.

Naschrift:
Dat er geen aangifte werd gedaan door het bisdom is wat mij betreft niet onverklaarbaar maar zeer verklaarbaar. Wat dode zwakzinnigen waren kennelijk onvoldoende om het bisdom in beweging te brengen. Er werd gereageerd op de automatisch piloot van het in dit geval letterlijk doodzwijgen in combinatie met de doofpot. Een gevaarlijke crimineel werd geen stroobreed in de weg gelegd. Het bisdom is er nu als de knippen bij om te zeggen dat het "onthutst" is maar ik vermoed dat die onthutstheid niet wordt ingegeven door wat er is gebeurd, maar doordat anderen daar nu van de op hoogte zijn.Wie meent dat het bisschoppenteam anno nu anders werkt, vergist zich.