zondag 4 maart 2012

VS: Geen diploma middelbare school zonder financieel paspoort

Jacomijn Kuiper, bekend van het NIBUD en  het boek "Van adviseren naar motiveren" schrijft op haar interessante website "Schuldenindevs":

"Geldproblemen zijn de grootste oorzaak van schooluitval. Met name na de Amerikaanse middelbare school, vallen veel kinderen in het vervolgonderwijs uit, vanwege geldproblemen. De cijfers liegen er niet om.Van de kinderen die stoppen met college, doet 38% dit vanwege financiële problemen, ten opzichte van 28% omdat ze het niveau niet aan kunnen. In 2008 betekende dit in de Verenigde Staten dat bijna 1,5 miljoen kinderen niet afstuderen door geldproblemen. Ook in Nederland wordt vaak de koppeling gemaakt tussen schooluitval en geldproblemen. Uit een onderzoek bij ROC Oost Nederland blijkt 18% daar vroegtijdig school te verlaten vanwege schulden.

In de staat Oklahoma hebben ze daarom financieel onderwijs als verplicht examen opgenomen op High School. In Maryland (waar ik woon) zijn ze ook van plan om wetgeving te maken, zodat je geen diploma kunt halen, zonder een succesvol examen in financiële geletterdheid.

De volgende onderwerpen zitten in het examen:
Een inkomen verdienen
Inkomensbelastingen
Banken en financiele diensten
Een checkboek in balans houden
Sparen en investeren
Plannen voor je pensioen
Geld lenen
Rente, creditcards en online consumeren
Identiteitsfraude en diefstal
Huren of kopen van een woning
Begrip van verzekeringen
Impact en consequenties van gokken
Faillissement
Geven aan goede doelen