donderdag 1 maart 2012

CDA wil sparen in plaats van schulden


"Het CDA wil dat het afgelopen is met de 'schuldcultuur'. In plaats daarvan wil de partij dat mensen weer gaan sparen.

CDA: fundamentele veranderingen voor duurzame financiële sector
Dat blijkt uit het rapport Naar een duurzame financiële sector, dat woensdag werd uitgebracht. De partij wil dat mensen zich weer bewust worden van het lange termijn karakter van 'financiële activiteiten'.

''De grote schulden die de afgelopen decennia zijn ontstaan komen voort uit een veranderende cultuur in het denken over schulden. Dit werd gestimuleerd door het toenemende kortetermijndenken en de aanhoudende economische groei (generaties gingen immers telkens meer verdienen). Om de schuldcultuur tegen te gaan, moet een spaarcultuur worden gehercreëerd'', aldus het CDA. De partij denkt dat het is aan te raden hiermee op jonge leeftijd te beginnen, maar ''het principe van spaarzin geld echter voor iedereen''.

''Jongeren zullen vanaf jonge leeftijd vertrouwd moeten raken met sparen en met de risico’s van het aangaan van schulden. Mensen moeten zich er bovendien van bewust worden dat een hypotheek een lening is'', aldus het CDA. ''In geval van waardevermindering van het onderpand of het wegvallen van een vast inkomen kan dit leiden tot grote financiële problemen. Sparen doe je voor de toekomst en meer bewustwording van deze lange termijn is essentieel om de spaarzin te bevorderen. Hierin ligt voor zowel de overheid (educatief) als voor de financiële sector (verantwoorde producten) een taak.''