vrijdag 24 februari 2012

Wake Up Call kabinet: AFM wil meer toezicht op banken bij incasso hypotheekachterstand

Uit DFT:

"De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil de bevoegdheid krijgen om hypotheekverstrekkers te dwingen hun zorgplicht na te komen bij klanten die een betalingsachterstand met hun hypotheek oplopen. Dat zegt AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren vrijdag in het tv-programma Zembla.

Banken en verzekeraars moeten volgens hem niet alleen een passend hypotheekadvies geven, maar vroegtijdig betalingsproblemen bij hun klanten signaleren om te voorkomen dat zij uit hun huis worden gezet. ,,Onze indruk is dat banken dat onvoldoende doen'', aldus Kockelkoren.

De politiek moet het toezicht van de AFM verruimen over de hele looptijd van de hypotheek. ,,We willen een doorlopende zorgplicht creëren waarop we kunnen ingrijpen daar waar nodig is'', zegt de bestuurder. Momenteel heeft de toezichthouder hier niet de wettelijke bevoegdheid voor".


Naschrift:
De bankenlobby zal nu wel weer laten weten dat het probleem niet bestaat en dat zij o zo begripsvol met debiteuren omgaan. Het kabinet zal dit vermoedelijk voor zoete koek slikken, net als die honderden miljoenen die wekelijks  vrijwillig binnengutsen bij de Rabo in mindering op hypotheekschulden.