woensdag 15 februari 2012

Twitterbrainstorm wethouder Florijn - apps en games voor schuldpreventie jongeren

Van de website van de gemeente Rotterdam:

"Op 13 februari heeft wethouder Marco Florijn zijn tweede brainstorm gehouden op twitter.  Deze keer ging de brainstorm over de preventie van schulden bij jongeren. Iedereen was welkom om mee te discussiëren. Een gemêleerde groep van jongeren en professionals van binnen en buiten Rotterdam deed mee aan de brainstorm en ging met elkaar in gesprek over hoe je een gedragsverandering teweegbrengt bij jongeren.

Behalve het toetsen van het idee van een leen-me-niet-register, een register waar jongeren zonder schulden zich vrijwillig kunnen laten registeren zodat het moeilijker wordt een lening af te sluiten, kwamen ook andere onderwerpen aan de orde. Bijvoorbeeld het belang van lessen en trainingen aan kinderen en jongeren en waarin de gemeente Rotterdam volop investeert. Maar ook de ouders hebben een belangrijke rol in het voorkomen van schulden bij hun kinderen. Een doelgroep die in de aanpak nog wel eens wordt vergeten. Sommige ouders moeten eerst zelf leren verstandig om te gaan met hun geld en schulden te voorkomen voordat zij dat aan hun kinderen kunnen leren. Jongeren zelf voorlichting laten geven aan hun leeftijdgenoten werd tijdens de sessie ook als idee geopperd.

Wethouder Marco Florijn : "Jongeren moeten verleid worden tot het volgen van voorlichtingen over omgaan met geld. Dit kan ook door naar de jongeren toe te gaan. Een aantal partijen heeft tijdens de twittersessie hierbij hun hulp aangeboden. Deze partijen zal ik binnenkort benaderen."

Tijdens de twittersessie blijkt ook dat er diverse initiatieven zijn om jongeren te leren met geld om te gaan door middel van apps en games. Samen met Nadja Jungmann van de Hogeschool van Utrecht gaan we deze initiatieven bundelen en oppakken.

"Ik vond het weer een succesvolle Twitterbrainstorm waar ideeën naar voren zijn gekomen waarmee ik samen met de deelnemers volop aan de slag wil", aldus wethouder Florijn. "De volgende keer wil ik graag in gesprek over het onderwerp kwetsbare ouderen. Wie een suggestie heeft voor een onderwerp kan dit twitteren met #brainstormflorijn".