woensdag 22 februari 2012

Nederlanders lenen steeds meer en duurder


"Consumenten sloten in 2011 voor 9,7 miljard euro aan nieuwe consumptieve leningen af tegen 9,2 miljard euro in 2010. In de twee jaren ervoor daalde het bedrag aan leningen juist nog. De 9,7 miljard aan leningen dit jaar is dan ook nog wel steeds een stuk lager dan de 10,9 miljard die Nederlanders leenden in 2008.
Voor het eerst werd meer creditcardkrediet opgenomen dan doorlopend krediet: 4,5 miljard tegen 3,9 miljard. Deze verschuiving is in 2008 in gang gezet.
Consumenten hebben ook nog nooit zo veel rood gestaan. In 2011 werd voor het eerst de grens gepasseerd van 10 miljard euro. Per rekening wordt voor gemiddeld 3800 euro rood gestaan, terwijl dat in 2006 duizend euro minder was. Inclusief roodstand bedraagt de totale schuld van consumenten 27,5 miljard euro.
“Deze flexibelere vormen van lenen zijn echter wel duurder.”Het CBS verklaart de verschuiving door de strengere regels voor doorlopend krediet, terwijl de mogelijkheden om te lenen via creditcards of roodstand op betaalrekeningen ruimer zijn geworden. Het CBS schrijft:
Economie-redacteur Garschagen denkt dat het extra lenen in de huidige tijd, waarin eigenlijk juist financiƫle voorzichtigheid geboden is, grotendeels is te wijten aan een veranderende kijk op schulden.
Mensen zouden de laatste decennia steeds minder zijn gaan beseffen dat lenen een risico inhoudt. Het idee dat mensen eerst moeten sparen om pas daarna geld uit te geven heeft snel terrein moeten prijsgeven".