vrijdag 10 februari 2012

Een snufje stroom en een dotje gas bij wanbetaling energie in de toekomst

Uit de Gelderlander:

"Hardnekkige wanbetalers worden straks niet zonder meer afgesloten van stroom. Ze krijgen nog een minimale hoeveelheid stroom geleverd. Die is voldoende voor een koelkast en een lampje in de woonkamer, maar niet om televisie te kijken.

Op die manier wil minister Verhagen van Economische Zaken wanbetalers alsnog aanzetten tot betaling van achterstallige energienota's. Verhagen wil dit plan verder laten uitwerken.

Deze aanpak moet vooral wanbetalers helpen die elk signaal negeren om de schuld te voldoen. Volgens de minister gaat het om een groep mensen die niet alleen achterstallige schulden bij het energiebedrijf hebben, maar ook bij andere leveranciers in het krijt staan. Veel van deze wanbetalers reageren niet meer op aanmaningen of doen de deur niet meer open".

"Verhagen kondigt in antwoord op vragen van SP-kamerlid Paulus Jansen ook een verbetering van het huidig afsluitbeleid aan. Er komt voor eind maart een landelijke overeenkomst tussen de bij Energie Nederland aangesloten energiebedrijven en schuldhulpverleners. Dat moet leiden tot betere onderlinge uitwisseling van gegevens en afspraken die worden gemaakt. 

De meeste energiebedrijven hanteren al een beleid dat klanten met een betalingsachterstand niet worden afgesloten zodra ze zich melden bij de schuldhulpverlening".