dinsdag 14 februari 2012

"LIS moet snel van de grond komen" Maar wie gaat dat dan doen?

Van CDA Actueel:

"Het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) moet snel van de grond komen, het duurt veel te lang. De staatssecretaris moet helpen om de privacyobstakels op dit gebied snel uit de weg te ruimen. Dat zei Mirjam Sterk in haar reactie op het bericht dat Nederlandse consumenten en bedrijven een recordbedrag aan schulden hebben openstaan. “Als je deze cijfers ziet, onderstreept dat hoe belangrijk het is dat voorkomen wordt dat mensen schulden maken die ze niet kunnen terugbetalen”.

Het is de bedoeling dat in het LIS landelijk wordt bijgehouden hoeveel schulden mensen opbouwen. Niet alleen op het gebied van leningen, zoals nu al gebeurt, maar ook achterstanden op het gebied van huur en energie. Sterk: “Des te eerder dit systeem van de grond komt, des te beter.”

Naschrift:
Na het rondetafelgesprek op 14 september 2011 waarbij het project in gijzeling werd genomen door belanghebbenden is er in deze kwestie geen waarneembare vooruitgang gemaakt, terwijl er een Kamermeerderheid is dat er een derdelijk systeem moet komen. Van dag tot dag komen daardoor vermijdbaar mensen (dieper) in problematische schuldsituaties. Zo werkt democratie anno 2012 in Nederland.