woensdag 15 februari 2012

50 jaar 2-3% gas te veel betaald. Komt er restitutie?

Uit de Stentor:

"Huishoudens gaan vanaf volgend jaar betalen voor hun werkelijke gasverbruik. Ze hebben ruim vijftig jaar lang meer gas betaald dan het energiebedrijf heeft geleverd.

Gas wordt warmer en zet uit in de woning, waardoor de meter meer kubieke meters gas telt dan de woning zijn binnengegaan. Energiebedrijven hebben daardoor jarenlang honderden miljoenen euro's aan 'meetwinst' opgestreken, terwijl de staat eveneens miljoenen binnenhaalde aan onterecht ge├»ncasseerde BTW en milieubelasting.  Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Aan deze situatie komt volgend jaar een eind. De Nederlandse Mededingingsautoriteit wil in 2013 de administratieve temperatuur waarmee netbeheerders het gasverbruik meten, aanpassen.  Nu wordt bij vaststelling van het verbruik een temperatuur van 7 graden berekend, vanaf volgend jaar is dat 15 graden, waarmee 'het verschil van 2 procent gas dat teveel wordt berekend vrijwel verdwijnt', aldus een woordvoerder van Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netwerkbedrijven.

Overigens stelde onderzoeksinstituut KIWA Gastec eerder vast dat energiebedrijven ruim 3 procent meer gas in rekening brengen dan ze feitelijk leveren".

"Duitsland onderkende meetwinsten al eerder en paste de regels in 1993 aan".