vrijdag 13 januari 2012

Volkskrant: "Banken zetten de markt op slot"

Uit de Volkskrant heden:

"Banken zetten de markt op slot, zegt hoogleraar Johan Conijn van de ASRE. Er zijn volgens hem veel mensen met zo'n hoog inkomen dat zij verantwoord een schuld kunnen meenemen naar het volgende huis. 'Maar zolang dit niet mag, kan die groep de markt niet op gang helpen.'

Een voorbeeld is een Amsterdamse wetenschapper die een baan krijgt in Groningen. Op basis van zijn inkomen mag hij een huis kopen van 300 duizend euro. Aan de verkoop van zijn oude huis zou hij 30 duizend euro verlies overhouden. 

Hij wil daarom een nieuwe woning van 250 duizend euro in Groningen en een hypotheek van 280 duizend euro. Maar er is geen bank die dat doet. Dat banken voorzichtig zijn, noemt Conijn verstandig. 'Maar door zo rigide om te gaan met die restschuld, drukken bankiers de prijzen. En daardoor komen er weer meer woningbezitters onder water. Het mechanisme versterkt zichzelf.'

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is het beeld dat Conijn schetst ongenuanceerd. 'De gedragscode biedt ruimte om een restschuld mee te financieren. Wat banken in de praktijk doen, verschilt".

Opmerking: zou er al onderzoek zijn gedaan naar de stelling in de laatste alinea? Bovendien aflossingsvrije meer dan 100%-hypotheken houden het probleem alleen maar in stand en schuiven de oplossing door naar de toekomst.