dinsdag 10 januari 2012

RKKnipsel: Excuses NL Bisschoppen "Holle frase" Vox populi, Vox Dei?

Van Omroep Brabant:
"De excuses van de katholieke kerk na de misbruikverhalen werden niet positief ontvangen (tweede) en dat geldt ook voor de excuses van minister Hans Hillen, die hard ingreep bij Defensie in onder meer onze provincie".

Van ANP Perssupport:
"Excuses worden vaak negatief gewaardeerd. Het is verstandig om terughoudend met spijtbetuigingen om te gaan: reputaties worden eerder geschaad dan versterkt door het aanbieden van excuses. Daden zeggen meer dan woorden. Excuses vallen vaak verkeerd".

"Een spijtbetuiging wordt alleen als oprecht ervaren, als de daad bij het woord wordt gevoegd. Verontschuldigingen zijn dus niet altijd effectief in het herstellen van de relatie tussen de veroorzaker van de fout en een gedupeerde. Het lijkt of de waarde van excuses vaker wordt overschat. Uit de Sorrylijst 2011 blijkt dat de waardering van de excuses in het merendeel van de gevallen negatief is.  

Desalniettemin kan een spijtbetuiging wel effectief zijn om reputatieschade te beperken of te verminderen. De acceptatie van excuses is afhankelijk van zes factoren: de aanleiding waarvoor het excuus wordt gemaakt (1), de relevantie voor de ontvanger (2), het verwachtingspatroon van de ontvanger (3), de timing (4), de reputatie van de afzender (5) en de congruentie met het gedrag van de afzender (6)".

Van BNR heden:
Interview Umberto Tan met Paul Stamsnijder (Reputatie groep):
"Excuses stuiten vaker op weerzin dan op waardering"
"Als sorry een holle frase is werkt het niet"
"Als daders niets anders zeggen dan sorry is dat volstrekt ongeloofwaardig"

Kanttekening:
De Vox populi valt kortom onversneden negatief uit - hetgeen mij niet verbaast. Vox populi, Vox Dei?