vrijdag 13 januari 2012

Nationale uit de kastdag: Directeur ABN AMRO Hypotheken bepleit "pijn te benoemen"

Uit Assurantiemagazine:

"Jan van Baars, algemeen directeur van de ABN Amro Hypotheken Groep, staat achter het idee van DNB-topman Klaas Knot om hypotheken te beperken tot maximaal 90% van de woningwaarde. Van Baars wil daarnaast aflossen stimuleren: "We moeten in Nederland af van het idee dat je niet hoeft af te lossen omdat een woning toch wel stijgt in waarde." 

Hij doet zijn uitspraken in een nieuwsbrief van congresorganisator IIR. Volgens Van Baars zit 15% van de hypotheekklanten 'onder water'. "Dat betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de actuele marktwaarde van de woning." Volgens DNB, die uitgaat van de WOZ-waarde, is dat aandeel 25%.

Van Baars ziet wel iets in het geleidelijk invoeren van een verplichte inbreng van eigen middelen, tot 15% van de woningwaarde. Hij vindt dat Knot met zijn uitspraken leiderschap toont. "Met eromheen praten en de pijn niet te durven benoemen lossen we niks op. Dat is struisvogelpolitiek." De ABN Amro Hypotheken Groep verstrekt met labels als ABN Amro, Florius en MoneYou zo'n 15% van alle hypotheken in ons land".