zaterdag 14 januari 2012

Het mes snijdt van twee kanten de verkeerde kant op

Onder de kop "Gat in onze portemonnee" heeft De Telegraaf het volgende bericht:

"Nederlanders sparen weinig en lenen veel, wat leidt tot een gapend financieringsgat bij banken. Daarmee opent het Financieele Dagblad. We staan op de tweede plaats in Europa in het lijstje van banken die op een hypermoderne manier geld ophalen bij beleggers, namelijk door een bundel hypotheken te verkopen.

Dit duidt op burgers die zijn volgepropt met leningen, en banken die naar het buitenland moeten om dat allemaal te financieren. Dat we weinig sparen hangt samen met de grote pensioenreserves. Veel lenen hangt samen met de enorme stijging van de huizenprijzen de afgelopen 20 jaar".

Dit bericht bevestig mijn zorgen niet alleen over het fenomeen restschulden maar ook over de solvabiliteit van de banken waarbij mij in ieder geval niet bekend is hoe de banken reserveren op onderpand dat veel minder waard is geworden en kredietwaardigheid van hypotheekdebiteuren in financiele moeilijkheden. Zo snijdt het met van twee kanten maar wel de verkeerde kant op. Volgens premier  Rutte zijn we toch een beetje te somber, zie dit bericht. Of is dit probleem te groot om weg te lachen en daardoor non-existent?