zondag 24 juli 2011

Bezuinigen op schuldhulp kost geld!

"Elke euro die gemeenten besteden aan schuldhulpverlening, leidt tot gemiddeld twee euro aan kostenbesparing op andere plekken. Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht en onderzoeksbureau Regioplan.

De grootste besparingen worden gerealiseerd door een kortere uitkeringsduur, vooral bij de gemeentelijke sociale dienst. Door de inzet van schuldhulpverlening wordt hier per 100.000 inwoners circa 1,4 miljoen euro bespaard op bijstandsuitkeringen en re-integratietrajecten.

Een andere grote besparing is het voorkomen van huisuitzettingen van de schuldenaren, ongeveer 1,1 miljoen euro. Andere kostenbesparingen vinden plaats bij de verslavingszorg en de geestelijke gezondheidszorg.

 Het hoge rendement van schuldhulpverlening komt vooral doordat veel schuldenaren ook kampen met niet-financiĆ«le problemen. De hoge schulden gaan samen met psychosociale problematiek, een verslaving, een tekort aan weerbaarheid of werkloosheid. Het aanpakken van de schulden zorgt ervoor dat men op andere terreinen weer sneller de draad kan oppakken".

Vindplaats: VNG-magazine