dinsdag 12 april 2011

Kamerdebat wetsvoorstel incassokosten vanmiddag

Uit de Telegraaf:

"De Tweede Kamer hikt aan tegen het nieuwe minimumtarief van 40 euro voor incassokosten. Bedrijven mogen dit bedrag al na één aanmaning in rekening brengen als een consument nalatig is met betalen. Maar voor bedrijven die echt moeite moeten doen om een openstaande rekening betaald te krijgen, is dit bedrag juist weer te laag.

De Tweede Kamer sprak dinsdag met minister Ivo Opstelten over een wet om de incassokosten aan banden te gaan leggen. Aanleiding waren veel te hoge kosten die sommige incassobureaus vragen. Nu komen er vaste percentages die samenhangen met de hoogte van het te innen bedrag. 

Opstelten zei een minimum van 40 euro redelijk te vinden, maar beloofde er nog met de branche over te gaan praten. Hij reageerde ook welwillend op het voorstel van de Kamer bedrijven te verplichten om vorderingen samen te voegen die ze bij dezelfde wanbetaler uit hebben staan. Zo wordt voorkomen dat een consument steeds weer voor dezelfde incassokosten komt te staan.

Opstelten wilde de incassokosten regelen tot een schuld van 25.000 euro, maar de Kamer vond deze bovengrens niet nodig. De minister kon zich daar in vinden".