woensdag 13 april 2011

B&W Emmen gered door Nadja Jungmann

Uit de hard copy versie van het Dagblad van het Noorden:

"Wethouder Henk Jumelet lijkt er gisteravond aardig in geslaagd om de meerderheid van de raadsfracties achter zijn plannen voor een cultuuromslag bij de afdeling schuldhulp te krijgen. Dat was overigens vooral te danken aan de hulp die de wethouder uit de hoge hoed toverde in de vorm van Nadja Jungman, lector schulden en invordering van de Hogeschool Utrecht. Met enkele gepassioneerde betogen legde zij uit dat de stappen die de gemeente wil maken niet betekenen dat schuldenaren maar aan hun lot worden overgelaten.

Jungmann, via haar bedrijf Social Force ook betrokken bij de totstandkoming van de quick scan dieEmmen vorig jaar van de veelgeplaagde afdeling liet maken, maakte duidelijk dat de omslag van schuldhulp naar  schulddienstverlening vooral betekent dat de gemeente in het vervolg alleen wat kan betekenen "als alle partijen zich aan afspraken houden zodat er bijvoorbeeld geen nieuwe schulden ontstaan".

Jumelet wil zoals gemeld dat de schuldenaar meer motivatie toont. Veel fractiesmaken zich echter zorgen over de preventieve kant van de schuldhulp. "Laten we in ieder geval kwetsbare doelgroepen als analfabeten in de gaten houden", waarschuwde de sociaaldemocrate Anita Louwes.

Terwijl de gemeente denkt met de nieuwe aanpak minder klanten voor de schulddienstverlening te krijgen is Harry Leutscher van LEF! het tegendeel van mening. Volgens hem is ’dit nog maar het topje van de ijsberg’. Volgens hem zijn schulden vaak ’bijna genetisch bepaald’. "Het gaat in sommige families over van vader op zoon. Zij hebben nooit geleerd met geld om te gaan."

WakkerEmmen en DOP, destijds de aanslingeraars van de perikelen bij Schuldhulp, hebben nog het minste vertrouwen in de verbeterplannen. Jos van Goethem van Wakker Emmen meldde met een hele waslijst aan vragen te zitten, waarvan hij het gros per mail aan de wethouder zal sturen".